Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erdogan optužio zapad da nije pošten u sporu sa Iranom


Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je u subotu zapadne zemlje da im nedostaje "iskrenost i poštenje" u rešavanju nuklearnog spora sa Iranom, prenela je turska agencija Anatolija.

Obraćajući se turskim novinarima tokom zvanične posete Brazilu, Erdogan je ponovo kritikovao zemlje Zapada zbog toga što ne govore o Izraelu, koji, prema navodima nekih stručnjaka, ima nuklearni arsenal.

"Nemate isti pristup pitanjima na tu temu, a unosite tenzije u pogledu Irana. Smatram da to nije lojalan, pošten i iskren pristup", rekao je Erdogan, ne imenujući pritom Izrael.

Između Turske i Brazila, nestalnih članica Saveta bezbednosti UN, i SAD tenzije su pojačane, pošto je Vašington odbacio dogovor postignut između Teherana, Brazilije i Ankare 17. maja o razmeni nuklearnog goriva.

Uprkos tom dogovoru, Vašington i dalje traži uvođenje novih sankcija Iranu, navodeći da Teheran nuklearni program ne koristi u civilne svrhe.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila je u četvrtak da sporazum Turske, Brazila i Irana ima za cilj "dobijanje na vremenu" i "čini svet opasnijim, a ne manje opasnim".
XS
SM
MD
LG