Dostupni linkovi

Počeo dvodnevni samit Rusije i EU


U ruskom gradu Rostov na Donu danas je počeo dvodnevni samit Rusije i EU na kome će biti riječi o partnerstvu u oblasti trgovine i viznom režimu.

Analitičari navode da je cilj samita ublažavanje prepreka u odnosima u oblasti trgovine i viznog režima, dok će biti riječi i o zabrinutosti EU u pouzdanost isporuke ruskog gasa.

Ovo će biti i prvi saastanak ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i njegovog evropskog kolege Hermana Van Rompuja, čija je funkcija stvorena kada je Lisabonski ugovor stupio na snagu tokom protekle godine.

Analitičari ističu da se Brisel nada da će Rompuj i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton pomoći u tome da evropski blok iznese mnogo ujedinjeniji stav u oblasti inostrane politike.

EU na samitu će predstavljati španski premijer Hoze Luis Rodrigez Zapatero, čija je zemlja predsjedava EU, i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Ruski ambasador pri EU Vladimir Čizov rekao je da su dva prioriteta samita - postizanje saglasnosti o planu za ukidanje viznog režima i pokretanje modernijeg partnerstva" kako bi se privukle zapadne investicije i znanje u Rusiju"
XS
SM
MD
LG