Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rizvo: Bezvizni režim za BiH najvjerovatnije od novembra


Šef pregovaračkog tima BiH za viznu liberalizaciju Samir Rizvo izjavio je da će bezvizni režim za BiH, najverovatnije, stupiti na snagu početkom novembra, budući da bi konačna odluka Evropskog parlamenta o ukidanju viza za BiH i Albaniju mogla da bude saopštena 8. oktobra.

On je pojasnio da je u odnosu na prošlogodišnju odluku Evropske komisije u slučaju Srbije, Crne Gore i Makedonije procedura za ukidanje viza za BiH pokrenuta dva mjeseca ranije, tako da je realno očekivati da će i bezvizni režim za BiH ranije stupiti na snagu.

"Odmah po povratku iz Brisela sazvali smo sastanak nadležnih za ispunjavanje ovih obaveza. Trenutno se radi na tome i ne postoji nikakav bojazan da ovi uslovi neće biti ispunjeni do kraja juna, kada podnosimo sljedeći izvještaj. Zvanična procedura u vezi sa usvajanjem konačne odluke o ukidanju viza je pokrenuta i, dok se ona provodi u Briselu, mi treba samo da ostvarimo dodatni napredak u ispunjavanju naših obaveza", rekao je Rizvo za "EuroBlic".

On je dodao da nisu nikakva novost dodatna tri uslova koje je za BiH nametnula Evropska komisija, jer su članovi pregovaračkog tima BiH o njima upoznati još početkom ovog mjeseca.
XS
SM
MD
LG