Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Silajdžić: Stekli su se uslovi za posetu BeograduU prvom intervjuu nakon otkazivanja posete Beogradu, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić je kazao za BBC da su se "stekli uslovi za posetu Beogradu".

Nakon što je predsednik Srbije Boris Tadić ponovio da je Silajdžić, kao i svaki drugi regionalni lider, dobrodošao u Srbiju, Silajdžić je objasnio da ne može precizirati kada će doći u Beograd, ali i razloge zbog kojih je njegova poseta sada moguća.

Na pitanje BBC-a zašto ove sedmice ipak nije došao u Beograd, Silajdžić je odgovorio: "Zbog toga što je došlo do kvara na avionu Lufthanse, i to je bilo izvan moje moći. Istina je da sam nakon toga saznao da, i da sam došao u Beograd, ne bi bilo moguće realizovati program koji smo dogovorili zbog zabrane posete zatvora koja je objavljena nekoliko sati pre pretpostavljene posete”.

Silajdžić je trebalo da se u utorak tokom posete Beogradu sretne i sa Ilijom Jurišićem koga je sud u Srbiji osudio na 12 godina zatvora zbog slučaja Tuzlanska kolona 1992.

Vlasti u Srbiji su u međuvremenu zabranile posete zatvorima.

U prvoj reakciji, Silajdžić je saopštio da neće posetiti Beograd dok mu se ne omogući susret sa Jurišićem.
XS
SM
MD
LG