Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đukanović: Nećemo izručiti ŠinavatruCrna Gora neće izručiti bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatru koji je u svojoj domovini optužen za terorizam, bez dokaza i međunarodnog naloga za hapšenje, rekao je crnogorski premijer Milo Ðukanović.

Tajlandske vlasti optužile su Šinavatru da je ranije ove sedmice uticao na nerede u zemlji. Od početka demonstracija "crvenih košulja" – njegovih pristalica sredinom marta, u Bangkoku je poginulo 86 osoba, dok ih je oko 1.900 povređeno.

On bi, zbog tih optužbi, mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Šinavatra, bogati poslovni čovek koji je svrgnut s vlasti vojnim udarom, dobio je crnogorski pasoš i povremeno boravi u svojoj vili na crnogorskoj obali.

Ðukanovic je kazao za Asošijeted Pres (AP) da je Crna Gora dala Šinavatri državljanstvo delimično i zbog planova tajlandskog biznismena da investira u crnogorski turizam.

"Činjenica je da smo dali Šinavatri državljanstvo, na njegov zahtev. Imali smo u vidu da je demokratski izabran za premijera Tajlanda i da je smenjen vojnim udarom, što znači na nedemokratski nacin", rekao je premijer Crne Gore.

Ðukanovic je kazao da je Šinavatra više puta upozoren da ne koristi teritoriju Crne Gore za ugrožavanje aktivnosti neke druge vlade.

On je rekao da je Crna Gora, čiji Ustav zabranjuje ekstradiciju državljana stranim državama, spremna da sudi Šinavatri ako dobije dovoljno valjanih pravnih dokaza iz Tajlanda.
XS
SM
MD
LG