Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kineski premijer u poseti SeuluKineski premijer Ven Ðijabao doputovao je danas u trodnevnu posetu Seulu u vreme pojačanih tenzija između Južne i Severne Koreje zbog potapanja patrolnog broda "Čeonan", kada je poginulo 46 mornara.

Međunarodni istražni tim pronašao je dokaz o postojanju severnokorejskog torpeda na mestu potonuća broda, što Pjongjang negira.

Analitičari navode da se očekuje da će južnokorejski predsednik Li Mjung Bak pokušati da ubedi Kinu, jednog od poslednjih preostalih saveznika Severne Koreje, da podrži kaznene mere koje je Seul uveo Pjognjangu.

Seul želi da u Savetu bezbednosti UN bude pokrenuta diskusija zbog potapanja patrolnog broda i usvojena nova runda sankcija za Severnu Koreju.

Kina, koja je jedna od članica Saveta bezbednosti sa pravom veta, do sada nije želela da se povinuje pozivima za kažnjavanje Severne Koreje zbog mogućeg strahovanja da će to izazvati nestabilnost u toj siromašnoj komunističkoj zemlji.

Pjongjang je odgovorio prekidom svih veza sa Seulom, proterivanjem južnokorejskih zvaničnika iz zajedničkog industrijskog parka u pogranicnom gradu Kesongu i zapretio je ratom u slučaju uvođenja novih sankcija.
XS
SM
MD
LG