Dostupni linkovi

Poništiti odluku o puštanju iz pritvora osuđenih za Morinj


Apelacioni sud Crne Gore zatražio je od Višeg suda u Podgorici da ukine rješenje o puštanju iz pritvora osudjenih za ratni zločin u logoru Morinj kod Kotora.

Viši sud u Podgorici proglasio je 15. maja krivim šestoricu pripadnika bivše JNA za ratni zločin protiv hrvatskih zarobljenika sa dubrovačkog područja početkom 1990-tih.

Pripadnici aktivnog i rezervnog sastava bivše JNA, Mladjen Govedarica, Ivo Gojnić, Zlatko Tarle, Špiro Lučić i Boro Gligić su osudjeni na kazne zatvora u rasponu od godinu i šest mjeseci do tri i po godine

Oni su nakon izricanja presude pušteni iz pritvora u kome su bili od 17. augusta 2008. godine, dok je sud naložio hapšenje Iva Menzalina koji je u bjekstvu i osuđen je na četvorogodišnju zatvorsku kaznu.

Ukidanje rješenja o pritvoru osuđenima za ratni zločin tražila je tužilac za organizirani kriminal Đurđina Ivanović, uz ocijenu da se radi o krivičnom djelu za koje je propisana kazna zatvora od najmanje pet do 20 godina zatvora, kao i da su odlukom Višeg suda prekršene odredbe Krivičnog zakonika i pogrešno utvrđene činjenice.
XS
SM
MD
LG