Dostupni linkovi

Hrvatski sabor o smanjenju povlaštenih mirovina


Hrvatski sabor počeo je jutros je raspravu o vladinu prijedlogu da se za deset posto smanje mirovine ostvarene po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju ako su veće od 3500 kuna.

Predloženi zakon o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, stupio bi na snagu 1. jula, što znači da bi korisnici takvih mirovina prve smanjene mirovine dobili u kolovozu.

Zakonom se smanjuju mirovine saborskih zastupnika, bivših članova vlade, sudaca Ustavnoga suda i glavnoga državnog revizora, predsjednika države, te mirovine hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji .

Smanjile bi se i mirovine bivših političkih zatvorenika, sudionika Narodnooslobodilačkog rata, bivših pripadnika MUP-a i pravosuđa, bivših članova Izvršnoga vijeća Sabora i mirovine administrativno umirovljenih saveznih javnih službenika.

Smanjuju se i mirovine pripadnika bivše JNA, mirovine djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba pravosuđa i radnika na poslovima razminiranja, pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji.

Smanjenje se neće odnositi na mirovine 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i rudara iz ugljenokopa Tupljak, kao ni na mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu.
XS
SM
MD
LG