Dostupni linkovi

Janša: Odbaciti arbitražni sporazum s Hrvatskom


Čelnik slovenske oporbe i bivši premijer Janez Janša pozvao je u parlamentu građane da odbace arbitražni sporazum kao loš i štetan za slovenske nacionalne interese.

"Arbitražni sporazum treba odbaciti i s Hrvatskom ući u nove pregovore kako bi se postigao dogovor dok Slovenija još ima pregovaračke prednosti", rekao je Janša na izvanrednoj sjednici parlamenta koja se održava na zahtjev oporbenih stranaka koje očekuju da će Slovenci odbaciti sporazum na referendumu 6. lipnja.

Janša je opovrgnuo tvrdnju premijera Boruta Pahora da je arbitražni sporazum diplomatski uspjeh njegove vlade, ističući da će arbitraža o samoj granici odlučivati na temelju međunarodnoga prava po kojemu Slovenija ne može dobiti teritorijalni prolaz svojim vodama do otvorenog mora, kakav je, po Janšinim tvrdnjama, imala pri osamostaljenju, te da će Pahorova vlada Sloveniji tako nanijeti golemu štetu koja se neće moći popraviti.

Janša je ustvrdio kako je svaka slovenska vlada dosad s Hrvatskom mogla zaključiti takav sporazum, ali nije pristajala na hrvatsko inzistiranje da se granica odredi po načelima međunarodnog prava bez uvažavanja povijesnih okolnosti i načela pravednosti koji Sloveniji idu u prilog.
XS
SM
MD
LG