Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U kabini pilota bio i komandant vojnog vazduhoplovstvaKomandant poljskog vojnog vazduhoplovstva, general Andžej Blašik bio je u kabini pilota do samog pada aviona Tu-154 predsednika Poljske Leha Kačinjskog 10. aprila kraj Smolenska u Rusiji, što je pojačalo teze u istrazi da su piloti, makar posredno zbog prisustva generala, bili pod pritiskom da slete na aerodrom i pod nemogućim vremenskim uslovima, potvrdio je sinoć televiziji TVN24 poljski predstavnik u ruskoj komisiji koja istražuje nesreću, Edmund Klih.

Kliha je za te izjave, koje su odmah ojačale tezu da su vojni piloti predsednicckog Tu-154 bili pod jakim pritiskom da slete, kritikovao danas oštro poljski ministar pravde Kšistof Kvjatkovski.

Kontrolori na vojnom aerodromu u Smolensku jasno su pilotima tog kritičnog dana rekli da vremenski uslovi ne dozvoljavaju sletanje i da lete na rezervni aerodrom.

Ruska komisija koja u saradnji sa Poljacima istražuje uzroke avionske nesreche u kojoj je uz predsednika Poljske Kačinjskog poginulo još 95 putnika i članova posade do sada je utvrdila da nesreću nije skrivio ni teroristički napad, ni eksplozija, ni kvar, pošto su motori radili sve do trenutka udara o zemlju.
XS
SM
MD
LG