Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Mitrovici međunarodni skup "Forum gradova u tranziciji"


U Kosovskoj Mitrovici u ponedeljak je otvorena prva međunarodna konferencija pod nazivom “Forum gradova u tranziciji”.

Dopisnik RSE iz Mitroivce javlja da su goste iz Bejruta, Belfasta, Derija-Londonderija, Haife, Jerusalima, Kirkuka, Mostara i Nikozije pozdravili predstavnici kosovskih institucija i lokalnih nevladinih organizacija iz severnog i južnog dela Mitrovice.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije Oliver Ivanović izjavio je danas da je ekonomija ključni faktor za uspostavljanje komunikacije između Srba i Albanaca.

Za razvoj ekonomije potrebna je pogodna politička atmosfera, rekao je Ivanović, podsetivši da je Mitrovica nekada bila industrijski grad i da je samo u Trepči, koja danas ne funkcioniše, radilo oko 18.000 ljudi.

Učesnici ove konferencije kao i gosti iz inostranstva posetili su u ponedeljak uveče manastir Banjska na severu Kosova, a u naredna četiri dana će u Mitrovici razmeniti iskustva o izazovima i uspesima opštinskih administracija u podeljenim gradovima.

Forum Gradova u tranziciji osnovali su u Bostonu, u SAD, u aprilu 2009. godine predstavnici gradova Kirkuka, Nikozije, Derija-Londonderi i Mitrovice.

Dve lokalne nevladine organizacije - Centar za razvoj civilnog društva i Community-Building Mitrovica obezbeđuju tehničku podršku Mitrovačkom forumu.
XS
SM
MD
LG