Dostupni linkovi

Bivši politički osuđenici traže da se osudi komunizam


Politički osuđenici iz deset bivših komunističkih zemalja zatražili su danas na međunarodnom kongresu u Rumuniji da Evropski parlament osudi komunizam, kao što je to učinjeno s fašizmom, "jer su obe ideologije prouzrokovale jednako velika stradanja".

Učesnici iz deset bivših komunističkih zemalja okupili su se ovog vikenda u rumunskom gradu Brašov na kongresu Međunarodne asocijacije bivših osuđenika i politički progonjenih za vreme komunističkog režima.

Bivši politički osuđenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Letonije, Mađarske, Moldavije, Nemačke, Slovačke i Rumunije usvojili su rezoluciju u kojoj traže da Evropski parlament osudi komunizam.

Rezolucija će biti upućena Evropskom parlamentu i svim drugim evropskim institucijama.

"Odlučno osuđujemo nacional-socijalizam, ali ne možemo prihvatiti da komunistički režim bude blaže tretiran", izjavio je predsednik Međunarodne asocijacije bivših optuženika u komunističkom režimu Jure Knezović, prenosi danas štampa.

Dodao je da "bivši politički osuđenici traže da se osudi komunizam u celini, a ne samo staljinizam i lenjinizam".

Prema podacima istoričara, u komunističkim zatvorima bilo je oko dva miliona Rumuna, a koliko njih je poginulo još uvek nije poznato, jer se i sada pronalaze leševi nestalih, koji su ubijani bez formalnog komunističkog suda.
XS
SM
MD
LG