Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radmanović i Špirić uputili pisma generalnom sekretaru UN


Savet bezbednosti UN održaće sutra otvorenu debatu o situaciji u BiH tokom koje će visoki predstavnik Valentin Incko podneti izveštaj, a BiH će u debati predstavljati predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović uputio je danas pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu u kojem ga je obavestio da u BiH nema jedinstvenog stava o izvještaju visokog predstavnika, kao ni usaglašenog stava o tome ko će iz BiH govoriti o tom izveštaju u Savetu bezbednosti UN, saopšteno je iz Radmanovićevog Kabineta.

Radmanović u pismu navodi kako izveštaj visokog predstavnika sadrži niz netačnih ocena o situaciji u BiH, kao i da niko nema pravo da u ime BiH podrži pomenuti izveštaj o BiH u SB UN.

"U tom smislu, stavovi koje bude u svom obraćanju iznosio predsedavajući Predsedništva BiH ne predstavaljaju zvanične stavove BiH nego lične stavove Harisa Silajdžića", naglasio je Radmanović.

Predsjedavajući Veća ministara BiH Nikola Špirić saopštio je danas na pres-konferenciji u Banjaluci da je generalnom sekretaru UN uputio svoj izveštaj o stanju u BiH, u kojem je naglašeno da je zemlja postigla značajan napredak i na državnom i na entitetskom nivou.

Špirić je upozorio SB UN-a da “nastavak spoljne intervencije u domaća politička pitanja destabilizuje i podriva izgradnju konsenzusa i reformska nastojanja vlasti BiH”.

Ističući da se to odnosi na visokog predstavnika i njegova bonska ovlaštenja, Špirić je naglasio da BiH neće ubrzati svoj evroatlantski put sve dok u BiH bude prisutan "strani intervencionizam" i naveo da se ne slaže sa dosta segmenata iz izveštaja visokog predstavnika.
XS
SM
MD
LG