Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: Politika sile ne rešava situaciju u BiH


Politika sile nikada neće rešiti situaciju u BiH, izjavio je premijer Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za agenciju Frans pres, pred sastanak zemalja zapadnog Balkana sa evropskim zvaničnicima u Sarajevu.

"Odbacujem metode sile i batine i spreman sam da razgovaram o svim pitanjima u BiH kroz dijalog i kompromis (činilaca u BiH)", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da "partneri" Republike Srpske za izmenu Ustava BiH nisu SAD, Evropa, Rusija, Turska, već "predstavnici muslimana i Hrvata" u BiH.

"Posvećeni smo evropskoj integraciji, ali odnosi u okviru BiH su u našoj nadležnosti", rekao je Dodik, ističući da će isključivo "dijalog" zajednica u BiH omogućiti "da se dođe do Ustava koji će obezbediti funkcionisanje" države.

Dodik je kazao da je "ravnoteža koja se zasniva na dva entiteta, tri naroda i minimalno funkcionisanje zajedničkih institucija, jedini održiv model za BiH".

On je rekao da je spreman da razmotri nezavisnost RS, ukoliko se njena autonomija "dovede u pitanje". Međutim, kako je rekao, ni nezavisnost, ni referendum o nezavisnosti "nisu tema koja nas u ovom trenutku preokupira".

Neprihvatljivo je smatrati da je "potpuna centralizacija najbolje rešenje" za BiH, rekao je Dodik, dodajući da će takvo rešenje uvek odbaciti.
XS
SM
MD
LG