Dostupni linkovi

Na korak bliže stvaranju vještačkog života


DNK
DNK
Američki naučnici objavili su da su uspjeli razviti prvu sintetičku živu ćeliju.

Konstruisali su bakterijski "genetički softver" te ga transplantovali u ćeliju, nakon čega je mikrob izgledao i ponašao se kao vrste "vođene" sintetičkom DNK.

Dostignuće objavljeno u magazinu Science pozdravili su mnogi stručnjaci, ali su kritičari kazali kako je to veoma opasno.

Naučnici se nadaju da će naknadno uspjeti razviti i bakterijsku ćeliju koja će proizvoditi lijekove i goriva, pa čak i apsorbovati štetne gasove.

Tim stručnjaka predvođen doktorom Craigom Venterom iz Instituta J Craig u Marylandu u Kaliforniji prethodno je kreirao sintetički bakterijski genom, te su presadili genom jedne bakterije u drugu.

Sada su, piše BBC, ove metode sastavljene i dobijeno je ono što se naziva "sintetička ćelija", iako je zapravo samo genom sintetičan.

"Čim ovaj novi softver uđe u ćeliju, ona ga pročita i konvertuje u vrstu određenu u tom genetičkom kodu", objašnjava doktor Venter. "Nova bakterija je umnožena više od milijardu puta, proizvodeći kopije koje su kontrolisane vještačkom, sintetičkom DNK."

"Ovo je prvi put da neka sintetička DNK može u potpunosti da kontroliše ćeliju", kaže dr. Venter. On i njegove kolege se nadaju da će dizajnirati i izgraditi novu bakteriju koja će obavljati korisne funkcije.

"Ukoliko zaista dovedemo ćelije do stadija da rade ono što želimo, to nas možda može skinuti sa nafte ili dovesti do pokretanja obrnutog procesa kod oštećenja životne sredine, 'hvatanjem' karbon-dioksida", tvrdi stručnjak.
XS
SM
MD
LG