Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD: Naučnici stvorili “veštački život”Naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama saopštili su da su stvorili prvi veštački organizam na svetu, što se po značaju upoređuje s razbijanjem atoma, ali i izaziva brojne etičke i moralne dileme.

Predvođena kontroverznim doktorom Krejgom (Craig) Venterom, koji je pre desetak godina pokušao, pa onda odustao od patentiranja ljudskih gena, ekipa naučnika njegove firme “Celer Genomics” izgradila je ćeliju koja je bila pod kontrolom DNK-a koji su napravili uz pomoć kompjutera i samo četiri hemijska elementa.

Oni su ubrizgali veštački DNK u ćeliju bakterije koja je potom počela da se samostalno deli, i to uvek s hromozomima s novim veštačkim DNK-om.

Ovaj naučni pothvat, objavljen u časopisu “Science”, okarakterisan je kao revolucionaran i ključni korak ka stvaranju veštačkog života, mada neki kritički orijentisani naučnici upozoravaju da bi veštački organizmi mogli biti opasni kad se puste u prirodnu sredinu.

Dr Venter i njegove kolege već sarađuju s farmaceutskim i energetskim firmama na izradi i razvoju hromozoma za bakterije koje bi proizvodile korisna goriva i nove vakcine, a nadaju se da će čak moći i da apsorbuju štetne gasove u atmosferi.
XS
SM
MD
LG