Dostupni linkovi

Ostavka direktora američkih obaveštajnih službiDirektor američke Nacionalne obavještajne službe Denis Bler (Dennis Blair) podneo je ostavku na tu funkciju. On je obavestio predsednika Baraka Obamu, sa kojim se susreo u četvrtak, da to čini sa “velikim žaljenjem”.

Bler je kritikovan zbog načina na koji je njegova agencija rešavala neuspeli bombaški napad na avion u decembru prošle godine, neuspelog napada automobilom bombom na Tajms skveru (Times Square) u Njujorku za 1. maj, te zbog sporova sa direktorom Centralne obaveštajne agencije (CIA) Leonom Panetom.

Penzionisani general američke vojske, kojeg je Obama imenovao za trećeg direktora nacionalne obaveštajne službe, podneo je ostavku nakon što nije pozvan da se pridruži veoma važnoj obaveštajnoj misiji u Pakistan uz savetnika za nacionalnu bezbednost Džejmsa Džonsa i direktora CIA Penetu.

Funkcija direktora Nacionalne obaveštajne službe ustanovljena je, nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, u okviru napora da se poboljša koordinacija između 16 američkih obaveštajnih agencija pošto je otriven niz propusta u njihovom radu.
XS
SM
MD
LG