Dostupni linkovi

Dvije Koreje dovode u pitanje sporazum o primirju


Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak ocijenio je da je Sjeverna Koreja "napadom na južnokorejski ratni brod prekršila primirje", potpisano još 1953. godine, kada je završen trogodišnji međukorejski rat, prenijele su agencije.

Myung-bak je to rekao nakon sastanka južnokorejskoga Nacionalnog vijeća za sigurnost, čime je reagirao na najavu Pyongyangu da će poništiti potpis na sporazum o primirju ako Seoul pokuša poduzeti kaznene mjere protiv Sjeverne Koreje.

Seul je u četvrtak optužio Pyongyang da je 26. marta ove godine torpedirao južnokorejski ratni brod, kada je poginulo 46 mornara.

Službeni Pyongyang je ranije u petak ponovio da je južnokorejska vlada lažirala dokaze o navodnoj sjevernokorejskoj umiješanosti u potonuće ratnog broda Cheonan, ističući da bi svaki pokušaj odmazde mogao rezultirati i prekidom svih odnosa sa Seoulom.

Kina je u četvrtak pozvala obje Koreje da ulože napore i smanje međusobnu napetost koja se zaoštrila nakon torpediranja ratnog broda Južne Koreje, za što je Južna Koreja optužila Sjevernu Koreju.
XS
SM
MD
LG