Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rasmunsen poručio Srbiji da joj je budućnost u EU i NATO


Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozvao je iz Sofije, Srbiju da "gleda u budućnost" kako bi shvatila da njena budućnost jeste integracija u NATO i EU.

Rasmunsen kaže da će "učiniti maksimum" u cilju priključenja Srbije Alijansi, "pristupom korak po korak kakav je tražila srbijanska strana", dodajući da bi "volio da vidi napredak".

"Pozivam ne samo političke lidere Srbije već i narod da gledaju u budućnost, pažljivo razmotre situaciju kako bi došli do zaključka da je budućnost Srbije u integraciji u NATO i EU", rekao je on.

Rasmusen je kazao da se nada da će se sve balkanske zemlje priključiti NATO i EU prije okončanja njegovog mandata na mestu generalnog sekretara Alijanse 2013. godine.

Agencija Frans pres podseća da su Bugarska, Rumunija, Hrvatska i Albanija već ušle u NATO.

Kad je riječ o ulasku Makedonije u NATO, Rasmusen je ocijenio da je "to prije svega pitanje između Skoplja i Atine" zbog njihovog spora o imenu te bivše jugoslovenske republike.

"Rasmusen je istakao da Bugarska "može da ima ključnu političku ulogu" u priključenju balkanskih zemalja NATO zahvaljujući dobrim odnosima sa susjedima i u "pružanju savjeta po tom pitanju u okviru NATO".

Generalni sekretar NATO boravi u dvodnevnoj posjeti Bugarskoj nakon koje će sutra posetiti snage Kfora na Kosovu.
XS
SM
MD
LG