Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Državljanstvo BiH zatražilo 3.800 osoba iz Srbije


Od potpisivnja ugovora o dvojnom državljanstvu Bosne i Hercegovine s Republikom Srbijom 2003. godine Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske do danas je zaprimilo oko 3.800 zahtjeva srbijanskih državljana za sticanje dvojnog državljanstva s BiH.

To je istaknuto tokom sastanka ministra uprave i lokalne samouprave RS-a Zorana Lipovca s delegacijom Skupštine Srbije, koju je predvodio narodni poslanik i predsjednik Odbora za odnose sa Srbima van Srbije Janko Veselinović.

Tokom sastanka kojem je prisustvovala i generalni konzul Republike Srbije u Banja Luci Jadranka Derajić, Lipovac je istakao da pitanje dvojnog državljanstva BiH i Srbije dobro funkcioniše i dodao da je RS u prethodnom periodu intenzivno radila na unapređenju entitetskog zakona o državljanstvu, kojim je prema posljednjim izmjenama stanovnicima s prebivalištem u Brčko Distriktu omogućen izbor i promjena entitetskog državljanstva.

Istaknut je i značaj imenovanja komisije za razmjenu informacija čije je formiranje predviđeno i Ugovorom o dvojnom državljanstvu Srbije i BiH, a čiji je cilj unapređenje sistema razmjene informacija dviju zemalja.
XS
SM
MD
LG