Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naftna mrlja stigla do zaštićenih močvara Luisiane


Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu u četvrtak je zaprijetila zagađenjem močvara Louisiane, u delti rijeke Misisipi, počevši se nakupljati na obali prvi puta od aprilske eksplozije na naftnoj platformi British Petroleum (BP).

Nazvavši ga "danom kojeg smo se svi bojali", guverner Louisiane Bobi Džindal izjavio je da je teška nafta, a ne samo kugle katrana ili tanki površinski sloj nafte, ušla u zaštićene močvare.

Močvare su prirodno mrijestilište škampa, kamenica, rakova i riba što Louisianu čini vodećim proizvođačem morskih plodova u SAD-u, nakon Aljaske.

Zbog naftne mrlje proglašene su velike zone zabrane ribolova u vodama zaljeva, što ugražava ribarsku industriju vrijednu 13 milijardi dolara godišnje.

Korporacija BP, koja nastoji zaustaviti istjecanje nafte iz havarirane bušotine, objavila je u četvrtak da uspijeva prikupiti 3.000 barela (477,000 litara) nafte, od oko 5.000 barela koliko dnevno ističe iz slomljenog cjevovoda bušotine, na dubini od 1.500 metara.

Od eksplozije i potonuća platforme 20. aprila, pri čemu je poginulo 11 radnika platforme, procjenjuje se da je u more isteklo više od 100.000 barela nafte.
XS
SM
MD
LG