Dostupni linkovi

Lavrov pozvao Iran da pošalje prijedlog IAEA


Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je u četvrtak Iran da što prije pošalje svoj prijedlog o razmjeni nuklearnog goriva Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

Rusija poziva Iran da što prije obavijesti IAEA kako bi plan isporuke goriva za iranski nuklearni reaktor bio koordiniran i realizovan, rekao je Lavrov tokom posjete Italiji.

Sporazum između Irana, Brazila i Turske "pruža priliku za rješenje problema snabdijevanja nuklearnog reaktora u Teheranu", istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, "razgovori u Savjetu bezbijednosti UN-a ne bi trebalo da ometu slanje zaliha goriva za iranski istraživački reaktor", prenosi Itar-Tass.

Iran je u ponedjeljak potpisao sporazum o slanju 1.200 kilograma niskoobogaćenog urana u Tursku u zamjenu za rafinisaniji nuklearni materijal.

Uslovi su slični prijedlogu koji je IAEA iznijela prošlog oktobra, a koji je Iran odbio, prema kome su Francuska i Rusija trebalo da osiguraju visokoobogaćeni uran za istraživački reaktor u Teheranu.

Kako su u četvrtak saopštli diplomatski izvori u Beču, Iran još nije obavijestio IAEA o detaljima sporazuma, koji Zapad vidi kao način smanjenja rizika da Teheran obogaćivanje urana preusmjeri u proizvodnju atomskih bombi, prenosi Rojters.

Iran je saopštio da će do 24. maja odgovoriti IAEA-u.

Sjedinjene Države predale su u utorak Savjetu bezbijednosti UN-a nacrt rezolucije kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog odbijanja te države da obustavi obogaćivanje urana.
XS
SM
MD
LG