Dostupni linkovi

Američko-jadranska povelja ostaje važna za mir na jugoistoku Evrope


Načelnici glavnih štabova oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje potvrdili su u četvrtak na sastanku u Sarajevu kako povelja, ostaje važan mehanizam saradnje i jačanja sigurnosti na jugoistoku evropskog kontinenta.

Važnost povelje kao mehanizma sigurnosti naglasili su nakon skupa general Džon Gardner, zamjenik zapovjednika američkih snaga u Evropi (USEUCOM) i Miladin Milojčić, načelnik glavnog štaba oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji je bio i organizator sarajevske konferencije.

"Naša je zajednička želja i dalje kroz partnerstvo osigurati mir u ovom dijelu Europe", reako je novinarima general Gardner podsjećajući kako je Američko-jadranska povelja projekt koji se uspješno razvija već punih sedam godina.

Sarajevski sastanak održan u četvrtak bio je dvanaesti susret načelnika glavnih štabova zemalja-članica Američko-jadranske povelje.

Uz načelnike glavnih štabova Albanije, Makedonije te Crne Gore koje su uz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu punopravne članice povelje, sastanku su prisustvovali i predstavnici oružanih snaga Slovenije te Srbije kao gosti odnosno kao posmatrači.

Zapovjedništvo snaga NATO-a u Napulju predstavljao je zapovjednik, američki admiral Mark Fitzgerald.

Predstavnici zemalja članica Američko-jadranske povelje potpisali su u Sarajevu zajedničku izjavu kojom je potvrđena spremnost na dalju saradnju u području obrane i jačanja sigurnosti.
XS
SM
MD
LG