Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potpisan sporazum između EU i Crne Gore o bezbjednosnim proceduramaU Briselu je danas potpisan Sporazum o bezbjednosnim procedurama za razmjenu i zaštitu tajnih podataka između Crne Gore i Evropske Unije.

Sprazumom se definišu bezbjednosne procedure za razmjenu i zaštitu tajnih podataka, ekvivalenti oznaka tajnosti, obaveza bezbjednosnog provjeravanja lica koja će pristupati EU tajnim podacima, način prijema, odnosno dostave tajnih podataka.

Njime je definisano da će Direkcija za zaštitu tajnih podataka vršiti nadzor nad provođenjem sporazuma, kao i da će u saradnji Savjetom EU i Evropskom komisijom utvrditi bezbjednosne aranžmane za njegovu implementaciju.

Pregovaračke timove su, kako je saopšteno, predvodili direktor Direkcije za zaštitu tajnih podataka Savo Vučinić i zamjenik generalnog direktora u Direkciji za bezbjednost, sigurnost, komunikacije i informacione sisteme Dejvid Galovej.

Vučinić je rekao da će, s obzirom na značajne ostvarene rezultate u procesu pridruživanja EU, razmjena tajnih podataka iz oblasti zajedničke spoljne, bezbjednosne i odbrambene politike, biti sve zastupljenija u odnosima sa EU.

"Zaključivanje ovog sporazuma je još jedan dokaz odlične saradnje i međusobnog povjerenja između Crne Gore i institucija EU", naveo je Vučinić.
XS
SM
MD
LG