Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlasti u Moskvi zabranile paradu ponosaGradske vlasti u Moskvi zabranile su i petu godinu za redom održavanje "gej parade", planirane za 29. maj u centru grada, čiji je cilj zaštita prava homoseksualaca i tolerancija prema njima u Rusiji, navodi se u saopštenju pokreta GejRusija.

Organizatori parade uložiće protest pred sudom u Moskvi protiv ove odluke, a izjavili su i da su spremni da idu i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, navodi se u saopštenju.

U saopštenju organizatori navode da su priložili zahtjev za organizovanje defilea u više ulica u centru ruske prijestonice, ali su gradske vlasti odbile, ne ponudivši nijedno alternativno rješenje.

"Kao i prethodnih godina vlasti navode razloge bezbjednost i moguće nerede", precizirao je za AFP organizator Nikolaj Aleksejev.

Od 2006. godine kada je održana prva "gej parada" u Moskvi organizatori nailaze svake godine na odbijanje.

Ali svaki put homoseksualci organizuju šetnju uprkos zabrani koja završava sukobom sa policijom i rastjerivanjem i privođenjem učesnika.

Gradonačelnik Moskve Jurij Luškov, poznat po svojim izjavama, stavio je veto na gej demonstracije. On je u januaru izjavio da je gej parada boguhuljenje i satanistički događaj te da nikada neće dozvoliti gej paradu u glavnom gradu Rusije
XS
SM
MD
LG