Dostupni linkovi

Mladićeve bilješke dokazi i protiv Šešelja


Tužilaštvo Haškog tribunala namjerava da bilježnice generala Ratka Mladića uvede u dodatni dokazni materijal na suđenju lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, proizlazi iz podneska optužbe koji je danas objavljen u Hagu.

Tužilaštvo je od pretresnog vijeća zatražilo da mu se omogući da zahtjev preda do 16. umjesto do 1. juna ove godine, javlja Srna.

Mladićeve bilježnice, pronađene u stanu njegove supruge Bosiljke u Beogradu, Tužilaštvo je od Vlade Srbije dobilo 11. maja i već su ponuđene na uvrštavanje u dokaze na suđenju Radovanu Karadžiću, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, te na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Na suđenju Šešelju, koji je optužen za progone nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i Vojvodine, pretresno vijeće treba da donese odluku hoće li biti saslušana još dva svjedoka, a administrativna rasprava je zakazana za 14. jun.

Ukoliko vijeće prihvati da se Mladićeve bilježnice uvedu u spise u ovom predmetu, produžiće se i dokazni postupak optužbe.

"Iako prepisivanje i prevod bilježnica nisu završeni, obavljene analize ukazuju da je Mladićev materijal autentičan i na prvi pogled se može reći da sadrži materijal koji ima dokaznu vrijednost i u ovom predmetu", stoji u podnesku Tužilaštva.

Precizira se da su u sveskama, na primjer, bilješke sa sastanka od 7. maja 1992, kome su prisustvovali Mladić i Momčilo Krajišnik, a na kome su "precizirani strateški ciljevi", zatim sa sastanka od 9. maja 1992, na kome je "učesnik potvrdio da general Momčilo Perišić `razara` Mostar".

U bilješci od 14. maja 1992. kaže se da su "najveći dio BiH zauzele paravojne formacije `koje treba da se povuku što je prije moguće, razoružaju i, ukoliko pružaju otpor, likvidiraju`".

Haškom tužilaštvu predato je 18 Mladićevih svesaka, odnosno oko 3 500 rukom pisanih stranica, u kojima su bilješke iz perioda od juna 1991. do novembra 1996. godine.
XS
SM
MD
LG