Dostupni linkovi

Merkel: kampanja za uvođenje poreza na finansijskim tržištima


Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će predvoditi kampanju za uvođenje poreza na finansijskim tržištima na sljedećem samitu lidera Grupe 20 najvećih ekonomija u junu i zatražila međunarodnu podršku za ovu ideju.

„Objavljujemo da ćemo povesti kampanju za porez na finansijskim tržištima i zalagaćemo se za to na samitu G20 u Kanadi“, rekla je Merkel na konferenciji o finansijskim regulativama u Berlinu.

Ona nije precizirala da li misli na uvođenje poreza na finansijske aktivnosti, uključujući zarade i bonuse, ili na finansijske transakcije.Njemačka kancelarka nagovijestila je da pregovori o ovoj kontroverznoj temi neće biti laki, ali je ocijenila da novi porez neće uništiti finansijska tržišta.

Ona je u govoru ukazala na značaj stabilozovanja eurozone i pozvala međunarodu zajednicu da podrži ideju o novom porezu „čak i ako druge zemlje nisu pogođene“ aktuelnom krizom evropske valute.

Sastanku u Berlinu prisustvuju ministri finansija i zvaničnici centralnih banaka iz čitavog svijeta, kao i stručnjaci iz tijela poput Medunarođnog monetarnog fonda.

Merkel je ukazala na potrebu pooštravanja finansijskih regulativa i naglasila da je neophodno pojačati fiskalna pravila u zemljama koje koriste euro. Kršenje važećih propisa doprinijelo je sadašnjoj krizi.
XS
SM
MD
LG