Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priveden pripadnik Šakala osumnjičen za ratni zločinPolicija u Srbiji privela je pripadnika nekadašnje paravojne jedinice "Šakali" sa inicijalima A.S., zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u kosovskom selu Ćuška u maju 1999. godine, saopštilo je danas Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

A.S. se nalazio u bjekstvu od 13. marta, kada je istražnom sudiji Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu privedeno devet tada dostupnih pripadnika "Šakala", Teritorijalne odbrane i policije, osumnjičenih za ratni zločin u Ćuškoj.

Tužilaštvo za ratne zločine najavilo je da Će, po isteku 48-satnog pritvora zatražiti sprovođenje istrage protiv A.S. zbog postojanja osnovane sumnje da je zajedno sa za sada 26 pripadnika "Šakala", Teritorijalne odbrane i policije, pod komandom pokojnog Nebojše Minića, učestvovao u ubistvu najmanje 41 civila albanske nacionlanosti u selu Ćuška na Kosovu.

Osumnjičeni je, na osnovu dokaza kojima rapolaže Tužilaštvo, učestvovao u silovanjima, otimanju lične imovine - zlatnog nakita, novca i drugih dragocjenosti, paljenju porodičnih kuća, sa ciljem da se širi strah među albanskim civilima kako bi ih primorali da napuste mjesta prebivališta i presele se u Albaniju, navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG