Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počeli pregovori Srbije i SAD o izručenjuVlade Srbije i SAD počele su pregovore o zaključenju novog Ugovora o izručenju učinilaca najtežih krivičnih djela. Prvi važeći ugovor o izručenju potpisan je još 25. oktobra 1901. godine, a u Vladi je počela prva runda pregovora o zaključenju novog.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je da postoji izuzetno dobra saradnja bezbjednosnih institucija SAD i Srbije, istakavši da su u toku velike akcije kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i droge.

"Nije dovoljno da samo bezbednosne institucije i policije sarađuju, već je neophodno da se svi počinioci krivičnih dela izvedu pred sud i budu osuđeni", rekao je Homen.

On je ocenio da je spremnost SAD da izručuju svoje državljane Srbiji odraz povjerenja u pravosuđe Srbije. Homen je dodao da u ovom trenutku Srbija o istim ugovorima pregovara s Hrvatskom i Italijom i izrazio očekivanje da će što prije doći vreme da se zaključi jedan takav generalni ugovor sa Evropskom unijom.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik istakla je da su pregovori primjer uspešnih i sve dubljih odnosa dvije zemlje, ali i mogućnost za zajedničko prevazilaženje prijetnji i izazova današnjice.
XS
SM
MD
LG