Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Epilog protesta u Sloveniji:Uhapšeno 30 demonstranataTokom studentskih i đačkih demostracija u Ljubljani povređeno je više osoba, a uhapšeno 30 demonstranata. Studenti i đaci koji su u srijedu demonstrirali zbog prijedloga novog zakona kojim im se ograničava broj sati studentskog rada i ukidaju stipendije i užine, a demolirali su i pročelje slovenačkog parlamenta.

Demonstranti su, preko kordona policije, na parlament bacali baklje, molotovljeve koktele, granitne kocke, jaja, flaše i palice, polupavši sve prozore na parlamentu, a oštećene su i skulpture na ulazu.

Tom prilikom je uhapšeno 30 demonstranata, dok je lakše povređeno više osoba, među kojima je i 9 policajaca. Studentska organizacija, koja je i organizovala demonstracije se ograđuje od "činjenja pojedinaca nakon kraja demonstracija", odbijajući odgovornost za vandalizam i zahtjeve koji se čuju da nadoknadi nanesenu materijalnu štetu, pre svega fasadi parlamenta.

Predsjednik slovenačkog parlamenta Pavel Gantar je revoltiran činjenjem demonstranata i već je najavio tužbu protiv organizatora protesta.I premijer Borut Pahor je osudio dešavnja kao "nešto što niko u ovoj državi nije zaslužio", dodajući da su "vandalizam i nasilje bez opravdanja".

S druge strane, najveća slovenačka opoziciona stranka SDS osuđuje nasilje, ali i smatra da su "studentske demonstracije odraz činjenica da vlada, pored najavljenih modernizacija i reformi, koje namerava da sprovede, nije sposobna da vodi socijalni dijalog i time istrajno ignoriše socijalne partnere".
XS
SM
MD
LG