Dostupni linkovi

Ponovo štrajk u Grčkoj



Najveći sindikati u Grčkoj Opšta konfederacija rada (GSEE) i Federacija državnih službenika (ADEDI) objavili su dvadesetčetvorčasovni štrajk protiv vladinih mjera štednje i smanjenja javnog duga.

Sprovođenje mjera štednje uslov je koji Grčka mora da ispuni kako bi dobila međunarodnu pomoć od 115 milijardi eura.

Cilj mjera je smanjenje budžeta za 30 milijardi eura u naredne tri godine i smanjenje javnog deficita na ispod tri odsto bruto društvenog proizvoda /BDP/, koji sada iznosi 13,6 odsto BDP-a.

Štrajku, koji je zvanično počeo sinoć, priključiće se zaposleni u gradskom saobraćaju i željeznici, državni službenici, poreznici, zaposleni u opštinama i okruzima, carinici, zaposleni u fondovima, učitelji i univerzitetski nastavnici, novinari, zaposleni u privatnom sektoru i bankarski činovnici.

Oni ce organizovati mitinge i protesne štenje na nekoliko mjesta u Atini, a ocekuju da ce se protestima prikljuciti najmanje sto hiljada gradana.

U Grčkoj se strahuje da bi moglo da se obnovi nasilje nakon što su prije dvije sedmice u protestima poginula tri bankarska službenika. Mnogi Grci su revoltirani zbog smanjenja potrošnje i povećanja poreza, ali i starosne granice za odlazak u penziju.
XS
SM
MD
LG