Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Seul prijeti odmazdom PjongjanguJužna Koreja poručuje da će preduzeti sve mjere protiv Sjeverne Koreje, nakon što je istraga pokazala da je Pjongjang odgovoran za potapanje južnokorejskog broda.

Južnokorejski predsjednik Mjung-bak optužio je Pjongjang za torpedovanje ratnog broda Južne Koreje u martu, kada je poginulo 46 mornara.

On je u telefonskom razgovoru sa australijskim kolegom Kevinom Redom, rekao da će Seul “preduzeti sve mjere“ protiv sjevernog susjeda, nakon što su saopšteni rezultati međunarodne istrage o uzrocima potonuća broda "Čeonan".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je duboko zabrinut poslije izvještaja o rezultatima međunarodne istrage koja je utvrdila odgovornost Sjeverne Koreje za potapanje južnokorejskog broda, a takvu zabrintost su iznijeli i zvanični predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Engleske.

U istrazi o potonoću broda "Čeonan", su pored južnokorejskih stručnjaka učestvovali eksperti iz još nekoliko zemalja, javio je Rojters. Brod južnokorejske mornarice potonuo je 26. marta poslije eksplozije u blizini sporne pomorske granice između dvije Koreje u Žutom moru, kod zapadne obale Korejskog poluostrva.

Spasilačke ekipe su tada uspjele da spasu 58 članova posade južnokorejskog ratnog broda.

Sjedinjene Države su osudile Sjevernu Koreju zbog potapanja južnokorejskog broda. "SAD odlučno osuđuju akt agresije koji je izazvao smrt 46 pripadnika južnokorejske mornarice", izjavio je portparol Bijele kuće Robert Gibs.
XS
SM
MD
LG