Dostupni linkovi

Tanok: Crna Gora bi mogla da počne pregovore sa EU 2011.



Crna Gora bi realno mogla da očekuje da 2011. godine počne pristupne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji -, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Čarls Tanok.

U intervjuu za sajt "EurActiv", britanski poslanik je naveo da su „korupcija, organizovani kriminal i stabilnost institucija problemi sa kojima se suočavaju sve zemlje regiona“, dodajući da je zbog činjenice da koristi euro, a nije članica euro-zone, Crna Gora "veoma pogodna za pranje novca" .

Kao član spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i izvjestilac za Crnu Goru Tanok je ocijenio da je Crna Gora u procesu evropske integracije "i dalje dobra priča".

Tanok je izrazio uvjerenje da će Evropska komisija proučiti odgovore Podgorice na pitanja iz upitnika krajem godine "u novembru, decembru ili možda u januaru 2011", nakon čega će Evropskom parlamentu i Savjetu uputiti preporuku da je Crna Gora spremna da postane kandidat.

Britanski poslanik rekao je takođe da će se "snažno založiti" da Crna Gora počne pristupne pregovore sa EU brzo po dobijanju statusa kandidata, dodajući da bi se to moglo dogoditi tokom 2011.

Tanok je rekao da se ne usuđuje da iznosi prognoze kada bi Crna Gora mogla postati članica EU, ali da se "iskreno nada" da bi se to moglo dogoditi "u narednih pet godina".

Tanok je rekao da će pitanja kao što su korupcija, organizovani kriminal i vladavina prava zahtijevati "odvojenu, nezavisnu i spoljnu procjenu" u svim zemljama zapadnog Balkana u kojima su to bili veliki problemi u prošlosti.

On je ocijenio da Crna Gora "nije toliko loša koliko neki drugi" dodajući da je sada važnije kako će se crnogorske vlasti ponašati u budućnosti, kada zemlja dobije status kandidata.
XS
SM
MD
LG