Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuska: Incidenti zbog burki


Francuska: Incidenti zbog burki

Proteklog se vikenda u Francuskoj desio prvi slučaj "bijesa izazvanog burkom", prenosi lokalne medije britanski dnevnik "Daily Telegraph".

60-godišnja Francuskinja, inače advokatkinja, potukla se s 26-godišnjom muslimankom koja je nosila burku.

Incident se dogodio u dućanu odjeće u mjestu Trignac (Trinjak), u blizini grada Nantes.

Muslimanka, koja je nosila burku šetala se dućanom kada je čula ženu kako joj upućuje "zlobne komentare o njenoj crnoj nošnji".

Starija je žena komentirala kako nije sretna što vidi gospođu prekrivenu velom i kako želi da se zabrana nošenja burki uvede što je moguće prije, naveo je u svom izvještaju policijski zvaničnik. Ona je mlađu pokrivenu muslimanku usporedila s Belphegorom, duhom iz televizijske serije koji opsjeda pariski muzej Louvre i na licu nosi masku.

Kad je između dvije žene izbila rasprava, uključila se i kćerka advokatkinje. U jednom je trenutku čak pokušala muslimanki otkriti lice.

Raspravu su prekinuli policajci i suprug pokrivene žene. Sve tri su privedene u policijsku stanicu na ispitivanje, a obje glavne akretke su podnijele prijavu. Muslimanka je advokatkinju tužila za rasnu i religijsku mržnju.

Nakon Belgije, Francuska bi mogla postati druga evropska država koja će uvesti zabranu pokrivanja ženskih lica. Neki smatraju da bi zakon mogao stupiti na snagu već tokom ove jeseni, uprkos kritikama na koji je naišao ovaj prijedlog.
XS
SM
MD
LG