Dostupni linkovi

Australija: Sud odbacio dokaze Vasiljkovićeve obrane


Sudsko vijeće australskog Visokog suda odbilo je ključni odvjetnički dokaz koji je korišten pred Saveznim sudom, i po kojem osumnjičeni za ratni zločin Dragan Vasiljković navodno ne bi imao pravedno suđenje u Hrvatskoj, javljaju u srijedu australski mediji.

Objava argumenata Visokog suda dolazi sedam tjedana nakon priopćenja odluke da se Vasiljković može izručiti Hrvatskoj. Vasiljković je nakon odluke o izručenju nestao, te 43 dana proveo u bijegu. Australske vlasti ponovno su ga uhapsile 12. svibnja i otada se nalazi u zatvoru.

Vasiljkovićevi odvjetnici kao dokaz su predočili izvještaj o jednom suđenju pred hrvatskim sudom i puno opširniju analizu suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj 2005. po kojoj sudovi blaže sude hrvatskim vojnicima. Time su željeli dokazati da će “kapetan Dragan” imati neravnopravan tretman na sudu u Hrvatskoj.

Australski sud bi konačnu odluku o izručenju Vasiljkovića trebao donijeti do 15. juna.

Hrvatske vlasti sumnjiče Vasiljkovića, koji ima australsko i srbijansko državljanstvo, da je zapovijedao zlostavljanje hrvatskih zatvorenika tijekom Domovinskog rata.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG