Dostupni linkovi

SAD predstavile u UN rezoluciju o uvođenju sankcija Iranu


SAD su sinoć u Ujedinjenim nacijama u Njujorku predstavile rezoluciju kojom će biti uvedene nove, oštrije sankcije Iranu zbog njegovog odbijanja da
obustavi svoj nuklearni program.

Rezoluciju je podržalo svih pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti koje imaju pravo veta: SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Ambasadorka SAD u UN Sjuzan Rajs rekla je da će rezolucijom biti pooštrene postojeće sankcije, uz nove mjere kojima će biti intenziviran pritisak na iransku vladu da razveje strahovanja Zapada da je njen nuklearni program u vojne, a ne miroljubive, civilne svrhe.

Rusija i Kina, koje imaju bliske odnose sa Iranom, podržale su rezoluciju, pored stalnih članica Savjeta - Britanije, Francuske i SAD i Njemačke, koja nije članica.

Rajsova je navela da najava novih sankcija nema nikakve veze sa sporazumom koji je Teheran potpisao sa Brazilom i Turskom, o razmjeni nuklearnih materijala za teheranski istraživački reaktor.

Ona je dodala da je cilj novih sankcija da Iran obustavi proces obogaćivanja uranija i planove za izgradnju 10 novih nuklearnih postrojenja.
XS
SM
MD
LG