Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stanovništvo Nemačke se sve brže smanjujeStanovništvo Nemačke se sve brže smanjuje, a prema najnovijim podacima Saveznog zavoda za statistiku, 2009. godine se rodilo 30.000 dece manje nego 2008.

Razlika između broja rođenih i broja umrlih je 2008. iznosila 168.000, dok je prošle godine bilo 190.000 više umrlih nego novorođenih.

Mediji prenoseći ove brojke Saveznog zavoda za statistiku, pišu o "dramatičnom" smanjenju broja stanovnika u Nemačkoj koji je već opao ispod 82 miliona.

Stručnjci za demografska istraživanja Instituta Maks Plank smatraju da je glavni razlog smanjivanja broja novorođene dece to što školovanje sve duže traje, zbog čega mladi odlažu sticanje porodice ili sasvim odustaju od roditeljstva.

Savezna ministarka za porodicu Kristina Šreder (Schroeder) je smanjenje broja novorođene dece u Nemačkoj protumačila time što je sve manje žena u uzrastu kada mogu da rađaju decu.

Zato nemačka vlada želi da produži važenje mera iz proteklih godina čiji je cilj da roditeljima, pre svega majkama, olakšaju usklađivanje porodičnog života i napredovanja na poslu.
XS
SM
MD
LG