Dostupni linkovi

Ministri finansija EU o novim ulagačkim pravilima


U Briselu se danas održava sastanak ministara finansija zemalja EU posvećen uspostavljanju novog regulatornog okvira za poslovanje hedz fondova - investicionih kompanija optuživanih da su uzrok nestabilnosti na finansijskim tržištima.

Ovi fondovi širom sveta kontrolišu ulagačke pakete u vrednosti od oko 1.500 milijardi dolara dok se sa oko 300 milijardi dolara upravlja iz EU, uglavnom iz Londona, navodi britanski BBC.

Neke evropske vlade hedz fondove smatraju rizikom za svetski finasijski sistem i traže njihovo strože podvrgavanje propisima.

Uoči sastanka u Briselu, šef ministarske grupe evrozone Žan-Klod Junker izjavio je da evro ostaje "valuta od poverenja" u svetskom monetarnom sistemu, ali da će EU preduzeti dodatne mere u cilju stabilizacije evropske valute.

Jedna od mera je uvodenje davanja obavezne saglasnosti EU na nacionalne budžete država članica bloka pre nego što ih vlade upute nacionalnim parlamentima na usvajanje.

Vrednost evra u odnosu na dolar juče je dostigla najniži nivo u protekle četiri godine, nesto više od 1,22 dolara za jedan evro. Razlog za pad je zabrinutost na tržištu novca da zemlje evrozone neće moći da otplaćuju dugove.
XS
SM
MD
LG