Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BIH:MMF traži ubrzanje sprovođenja strukturnih reformiSjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u čijem su radu učestvovali predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda,imala je za cilj sagledavanje dosad učinjenog na ispunjenju uslova iz stand by aranžma, kao i onih koje su postavili Svjetska banka i Evropska komisija.

Na zajedničkom sastanku razmatran je načina za što brže ostvarenje preostalih obaveza Federacije BiH.

Šefom Misije MMF-a u BiH Kostas Kristou je naglasio da je sada ključno sprovođenje strukturnih reformi u oblastima plata i naknada, penzija ostvarenih pod povoljnijim uslovima, kao i cijelog penzijskog sistema. Među tim reformskim zadacima je i revizija korisnika prava i u boračkom i u civilnom sektoru.

Međunarodni monetarni fond svjestan je da su u pitanju krupne reforme u socijalno osjetljivim oblastima, ali ukazuje i na njihovu neophodnost. Spreman je u svakom trenutku pružiti pomoć kako bi preostali ciljevi što prije i kvalitetnije bili urađeni.

Premijer FBiH i federalni ministri su, uz ostalo, delegaciju MMF-a upoznali s činjenicom da je oformljeno 16 timova za sprovođenje reformi u oblasti boračke i socijalne zaštite, kao i jedan koordinacijski tim, kako bi se definitivno utvrdili spiskovi korisnika koji zaista mogu ostvarivati pravo na ovakav oblik prinadležnosti.

Kako je nakon današnje rasprave zaključeno, Vlada FBiH će nastaviti intenzivan rad na Zakonu o platama i naknadama u organima i tijelima FBiH. Iako je ovo potrebno uraditi što prije, deninitivan rok za okončanje ovog posla nije utvrđen, pošto je ocijenjeno da je prioritetan kvalitet ponuđenih rješenja. Uz tekst novog zakona, Parlamentu FBiH bit će dostavljen i račun o finansijskim implikacijama zakonskih rješenja.
XS
SM
MD
LG