Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sejdiju:Kosovo u Sarajevu samo kao državaPredsjednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da će Kosovo učestvovati na samitu u Sarajevu samo ukoliko učesnici budu predstavljeni pod punim državnim simbolima.

Iako je Kosovo potvrdilo učešće na samitu, kosovski predsednik kaže da Priština neće pristati da bude predstavljena pod imenom "Kosovo/UNMIK".

"Mi ćemo učestvovati samo ukoliko uslovi za nas budu isti kao i za svaku drugu državu. Ukoliko svaka država bude predstavljena državnim simbolom, mi ćemo učestvovati", rekao je Sejdiju.

"Za nas nije prihvatljivo da učestvujemo pod oznakom na kojoj piše 'Kosovo-UNMIK' ili uz vezivanje za Rezoluciju 1244 UN, što Srbija želi", dodao je on i naglasio da je Kosovo priznalo 67 država i da Srbija želi da prenebregne tu činjenicu.

Govoreći o predstojećoj presudi Međunarodnog suda pravde, koja se očekuje do kraja godine, Sejdiju je naveo da je uveren da "nijedan sud ne može da donese presedu koja je protiv volje naroda".

"Argumenti koje smo mi poslali sudu su neoborivi. Argumenti koje su naši partneri Nemačka, Francuska, Velika Britanija i druge države poslali MSP-u su takođe argumenti koji idu u prilog priznavanja nezavisnosti Kosova", istakao je Sejdiju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG