Dostupni linkovi

EU: Sporazum Irana sa Turskom nedovoljan



Sporazum o zamijeni iranskog nuklearnog goriva za obogaćeni uran je nedovoljan da bi se riješili osnovni problemi s iranskim nuklearnim programom, ocijenili su u ponedjeljak zvaničnici EU-a, naglasivši da je opcija o novim sankcijama i dalje aktuelna.

Ovaj sporazum može "predstavljati korak u dobrom pravcu", ako budu potvrđeni detalji sporazuma, ali "on ne daje odgovor na sve zabrinutosti" u vezi s nuklearnim programom Teherana, izjavio je agenciji AFP portparol visoke povjerenice EU-a za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Zapadne zemlje sumnjaju kako Iran želi da se domogne atomskog oružja pod izgovorom da radi na civilnom nuklearnom programu.

Iran,Turska i Brazil su u ponedjeljak usvojili zajednički prijedlog o zamjeni iranskog nuklearnog goriva za uran obogaćen u Turskoj za 20 posto, kako bi se pokušala riješiti kriza izazvana iranskom politikom obogaćivanja urana.

Sporazum je plod posredovanja Brazila i Turske. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je ocijenio da nisu potrebne sankcije za Iran, nakon ovog sporazuma.

Druga portparolka Katrin Ešton Maja Kocijančić je na konferenciji za medije dodala da ovaj sporazum "ne riješava osnovne probleme" vezane za iranski nuklearni program, ali da će se čekati odgovor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Predsjednik Evropske unije Herman Van Rompuy, koji u Madridu prisustvuje skupu EU-a i Čilea, izjavio je na konferenciji za štampu: "Naš stav se nije promijenio i vrlo smo zabrinuti zbog iranskog nuklearnog programa. Iran mora da uvjeri međunarodnu zajednicu kakve namjere ima u vezi sa svojim programom".

Savjet bezbijednosti UN-a je već tri puta sankcioniralo Iran zbog njegovih aktivnosti oko obogaćivanja urana. Sjedinjene Američke Države su predložile svojim partnerima 4. rezoluciju o kojoj se razgovara iza zatvorenih vrata.
XS
SM
MD
LG