Dostupni linkovi

Hrvatska Srbija: ugovor o međusobnom izručivanju državljana



Ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Ivan Šimonović najavili su danas u Zagrebu skoro potpisivanje ugovora između dvije zemlje o izručivanju sopstvenih državljanja za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije.

Šimonović je, na konferenciji za novinare poslije razgovora sa srpskom ministarkom, izjavio da taj sporazum ne može da bude potpisan prije ustavnih promjena u Hrvatskoj budući da važeći Ustav ne omogućava izručenje hrvatskih državljana drugim zemljama.

On je takođe najavio da će u ministarstvima pravosuđa dve države uskoro biti dostupni spiskovi Srba optuženih za ratne zločine u Hrvatskoj.

Šimonović je dodao da će to biti "vrlo brzo" čim budu riješeni tehnički problemi.

Ministarka Malović je istakla da niko neće biti zaštićen ako je počinio ratni zločin, bez obzira na to gdje se nalazi. Ministri su takođe ocijenili da sve ratne zločine treba procesuirati.

Snežana Malović boravi u radnoj posjeti Zagrebu tokom koje će razgovarati i sa predsjednikom Vrhovnog suda Hrvatske Brankom Hrvatinom, glavnim držvnim tužiocem Mladenom Bajićem i ministrom policije Tomislavom Karamarkom
XS
SM
MD
LG