Dostupni linkovi

Danas predstavljanje novog nacrta strategije Alijanse



U sjedištu NATO-a u Briselu u ponedjeljak će biti predstavljen nacrt nove strategije Alijanse, saopštio je portparol Džejms Apaturaj.Nacrt nove strateške koncepcije Alijanse izradio je Savjet mudraca, tijelo na čijem je čelu bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt.

Dokument predstavlja pokušaj da se premosti jaz između SAD, koje se zalažu za veću internacionalnu ulogu Alijanse, i članica EU, koje su za to da NATO bude usredsređen na tradicionalne sfere.

Koncepcija će, kako je prenijela agencija AP, prvi put obuhvatiti i rat u Avganistanu i borbu protiv terorizma i pirata. Pošto Savjet mudraca izloži svoje ideje, medijima će, kako je predviđeno, obratiti generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen i Medlin Olbrajt, a nacrt će biti dostupan na Internetu.

Dalji koraci u izradi nove strategije biće razmotreni na predstojećim sastancima, a Apaturaj nije isključio mogućnost da s tim u vezi bude sazvan i dodatni sastanak šefova diplomatija i ministara odbrane 28 zemalja-članica NATO.

Nova strategija biće konačno utvrđena na samitu Alijanse u novembru, u Lisabonu. Ona će zameniti staru koncepciju, definisanu 2000. godine na bazi iskustava iz ratova na Balkanu.

Odluka o početku izrade nove koncepcije donijeta je na jubilarnom, 50. samitu NATO-a, aprila prošle godine u Strazburu i Kilu.
XS
SM
MD
LG