Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obilježen Dan odbrane Tuzle


Nekoliko sati nakon što je oko stotinu članova porodica poginulih i ranjenih pripadnika JNA odalo počast stradalima u "tuzlanskoj koloni", građani Tuzle obilježili su jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji grada.

Branitelji Tuzle, okupljeni na Brčanskoj Malti, poručili su da se na današnji dan prije 18 godina gotovo nenaoružana teritorijalna odbrana grada suprotstavila pokušaju tadašnje JNA i paravojnih formacija da okupiraju ovaj grad.

"Mi smo bili napadnuti i mi smo ti koji su se branili jer svaki čovjek ima pravo na odbranu ako je napadnut. Odgovornost za stradanje vojnika bivše JNA snosi Mile Dubajić koji je mladu vojsku natovario na kamione pune municije što je apsolutno kršenje svih pravila, propisa i konvencija. Važno nam je da Srbi koji su izgubili svoje najmilije znaju pravu istinu", poručeno je danas sa Brčanske Malte.

Počast svima koji su taj dan, ali i godinama poslije toga dali svoje živote za odbranu Tuzle, ali i šire regije odana je danas polaganjem cvijeća na spomen obilježju na Brčanskoj Malti i Slanoj banji.
XS
SM
MD
LG