Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sporazum Turske i Grčke o ilegalnim imigrantima


Grčka i Turska potpisale su danas u Atini bilateralni sporazum o vraćanju u Tursku ilegalnih imigranata iz Grčke, saopštili su danas u Atini grčki zvaničnici.

Dogovor predviđa "efikasnu primjenu" protokola o readmisiji sklopljenog prije deset godina između dvije zemlje a koji, kako smatraju grčke vlasti, Ankara do sada nije poštovala.

Dogovor je potpisan u okviru posjete turske delegacije Grčkoj koju predvodi premijer Redžep Tajip Erdogan, navodi se u saopštenju grčkog Ministarstva za zaštitu prava građana.

"U okviru zajedničke odluke", Turska je prihvatila da preuzme sve neophodne mjere za pokretanje tog procesa, dodaje se u saopštenju.

"Turska bi trebalo da u Izmiru ili u nekom drugom gradu u blizini otvori granični punkt koji će koristiti za prijem ilegalnih imigranata", navelo je grčko Ministarstvo i dodalo da je Turska pristala da godišnje primi hiljadu zahtjeva za readmisiju.

Priliv ilegalnih imigranata, uglavnom Iračana i Avganistanaca, u Grčku preko turske obale, jedan je od sporova u odnosima Atine i Ankare.
XS
SM
MD
LG