Dostupni linkovi

Još nema odluke španskog suda o izručenju Vlahovića



Tužilaštvo Bosne I Hercegovine još nema informacija o tome kome će i kada biti izručen Veselin Vlahović Batko, potvrdio je Feni glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Izručenje "monstruma s Grbavice" su od 2. marta, kada je uhapšen u Španiji, zatražile tri zemlje: BiH, Crna Gora i Srbija.

"Odluka o njegovom izručenju kao i vremenu kada će se to desiti je na španskim vlastima", kazao je Grubešić i dodao da nema ni naznaka kada bi se moglo odlučivati o slučaju Batko.

Vlahović je rođen u Crnoj Gori, a nadimak "monstrum s Grbavice" je dobio prema dijelu grada Sarajeva u kojem su počinjeni zločini za koje ga se tereti.

Optužen je za ubistvo više od stotinu žena i djece, silovanja i mučenja tokom rata u BiH, a što je on načelno i priznao.On je uhapšen u mjestu Altea u Španiji, a na osnovu međunarodne potjernice.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči za "54 krivičnopravne radnje" počinjene nad civilima Bošnjacima i Hrvatima u sarajevskom naselju Grbavica od 1992. do 1995., uključujući ubistva, mučenja, prisilne nestanke i silovanja.

Za Vlahovićem tragaju i pravosudni organi Crne Gore jer se u Višem sudu u Podgorici protiv njega vodi postupak zbog ratnog zločina protiv stanovništva koji je počinjen u BiH.

Potjernica za Vlahovićem je raspisana i jer je 2001. pobjegao iz zatvora u Spužu, gdje je bio na odsluženju kazne zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.
XS
SM
MD
LG