Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jedna osoba poginula na Tajlandu više povrijeđeno


U sukobima između antivladinih demonstranata i snaga bezbijednosti u centru Bangkoka, danas je poginula jedna osoba a dvanaest ih je povrijedjeno, uključujući dva novinara, saopštila je spasilačka služba u tajlandskoj prijestonici.

Sukobi su danas ponovo izbili između vojske i demonstranata, takozvanih "crvenih košulja", koji su zaposjeli poslovni centar Bangkoka posle sinoćnjih okršaja u kojima je takođe jedna osoba poginula a teško povijređen jedan general koji je prešao na stranu demonstranata.

U današnjim neredima hicima iz vatrenog oruzzja pogodjena su dva novinara, jedan Kanađanin koji radi za francusku televiziju Frans 24 i jedan tajlandski snimatelj.

Bivši tajlandski premijer u izgnanstvu Taksin Šinavatra pozvao je vladu da povuče vojsku i da obnovi pregovore s "crvenokošuljašima".

Šinavatra je rekao da veruje da je političko rješenje još moguće i da tajlandski premijer Abhist Veđađiva može da izbjegne nove žrtve I spase zemlju.

Današnji sukobi odigravaju se blizu poslovnog centra grada koji su demonstranti zauzeli i drže blokiranim više nedjelja.

U tom dijelu nalaze se američka i japanska ambasada, a u blizini su I ambasade Velike Britanije, Novog Zelanda i Holandije, a one su sve
danas zatvorene.

Šinavatra je vladao Tajlandom više od pet godina i zbačen je u vojnom udaru 2006. godine bez prolivanja krvi. Od 2008. živi u izgnanstvu, najviše u Dubaiju, da bi izbegao služenje dvogodišnje kazne zatvora zbog finansijskih malverzacija.

Njegove pristalice "crvene košulje" od sredine marta demonstriraju u Bangkoku zahtijevajući ostavku premijera i nove izbore.
XS
SM
MD
LG