Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uskoro prva žena sveštenik u ItalijiMarija Longitano postaće prva žena sveštenik u Italiji kada se krajem mjeseca bude zaredila u anglikanskoj crkvi, bliskoj Vatikanu.

Ova udata 35-godišnja učiteljica, pripadnica Stare katoličke crkve Isusa iz Nazareta, izjavila je da se nada da će njen primer razbiti predrasude Rimokatoličke crkve prema ženama sveštenicima.

Ovaj događaj mogao bi ponovo da pokrene debatu među katolicima o ulozi žene, naveo je BBC, podsećajući da je papa Benedikt XVI neumoljivo protiv žena sveštenika.

Njegov prethodnik Jovan Pavle II, je, čak, zabranjivao zvanične rasprave o toj temi. Premda Marija Longitano neće biti rimokatolički sveštenik, njeno zaređenje u sestrinskoj Anglikanskoj crkvi će neminovno biti neugodno za Vatikan, ocenio je BBC.

Kada je sedam rimokatoličkih žena nezvanično zaređeno 2002. godine, bile su smjesta ekskomunicirane. Stara katolička crkva Isusa iz Nazareta otcijepila se od Vatikana u XIX vijeku, odbacujući verovanje u bezgrešno začeće i nepogrešivost pape.
XS
SM
MD
LG