Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija I SAD pozvale na smanjenje nuklearnog naoružanja u svijetuRuska Federacija i Sjedinjene Države pozvale su sve zemlje koje posjeduju nuklearno naoružanje da aktivno doprinesu njegovom smanjenju i ograničenju, u uslovima jačanja međunarodne stabilnosti i osiguranja jednake i nedjeljive sigurnosti za sve.

U zajedničkom saopštenju delegacija SAD-a i Rusije, koje je objavio Stejt Dipartment, ističe se da dvije zemlje vide potpisivanje Sporazuma o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja, koje su 8. maja u Pragu potpisali predsjednici Dmitrij Medvedev i Barak Obama, kao značajan korak na putu nuklearnog razoružanja i neširenja nuklearnog oružja.

Vjerujemo da će nova dogovorena smanjenja u strateškom ofanzivnom naoružanju ojačati sigurnost i Rusije i SAD-a i da će učiniti odnose između naših dviju zemalja stabilnijim, transparentnijim i predvidljivijim. Ona će, tako, imati korisne efekte na međunarodnu stabilnost i sigurnost, ističe se.

Dvije delegacije su konstatovale da sporazum nije samo u interesu Rusije i SAD-a, već cijele svjetske zajednice i da će, kao rezultat njegove primjene, "svi biti pobjednici".

Sporazum najavljuje prelaz ka višim nivoima saradnje između Moskve i Vašingtona, kada se radi o razoružanju i neširenju nuklearnog oružja.

On postavlja temelje za kvalitativno nove bilateralne odnose na vojnom strateškom polju i označava konačni kraj perioda Hladnog rata. Za Rusiju i SAD, što skorija ratifikacija sporazuma, kao i potpuna i vjerna primjena njegovih odredbi predstavlja prioritet, naglašva se u saopštenju dvije delegacije.
XS
SM
MD
LG