Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SE traži političku volju u borbi protiv homofobije
Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland obilježit će Međunarodni dan borbe protiv homofobije, 17. maj, pozivom 47 dražava članica njegove organizacije da pokažu političku volju u borbi protiv diskriminacije prema lezbijkama, homoseksualcima, biseksualcima i transsekualcima, saopšteno je u petak iz Savjeta Evrope.

” Iako je homoseksualnost dekriminalizovana širom Evrope, predrasude su i dalje prisutne. Samo će konstruktivna debata unutar društava izbrisati diskrimanaciju na osnovu seksualne orijentacije ili polnog identiteta sa stranica istorije” izjavio je on.

U martu je Savjet Evrope postala prva organizacija u svijetu koja je usvojila zakonski tekst konkretno usmjeren na borbu protiv diskrimacije zasnovane na seksualnoj orijentaciji ili polnom identitetu.

Tekst traži od država članica da razmotre situaciju o diskriminaciji homoseksualnih osoba, usvoje konkretne mjere na borbi protiv diskriminacije, osiguraju poštovanje takvih osoba, promovišu toleranciju prema njima i osiguraju da žrtve dobiju pravnu pomoć, navodi se u saopštenju.

Sud za ljudska prava Savjet Evrope bio je ključni akter u borbi protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili polnog identiteta kroz brojne istorijske presude, uključujuci pravo da služe u vojsci, osporavaju sporne zakone, kao i pravo da dobiju starateljstvo nad djecom.
XS
SM
MD
LG